Fönstren är en mycket viktig del av alla fastigheter. De avgör husets utseende men också vad man kan se av husets omgivningar medan man befinner sig inomhus. Även elräkningarna påverkas av fönstren och man kan förlora pengar på att inte byta i tid. Men hur ofta ska man satsa på nya fönster? Det är ämnet för den här texten!

Hur ofta ska man byta fönster?

Olika material håller olika länge

Hur ofta ska man byta fönster? Ett enkelt svar på frågan är att man ska byta när de gamla inte längre erbjuder fullgott skydd mot väder och vind och när de börjar se tråkiga ut. Är fönstren så risiga att kringliggande material påverkas av fukt och röta från fönstren är det verkligen hög tid att göra något åt saken.

Olika fönster åldras olika fort. Beroende på väderstreck kan det vara stor skillnad på hur hårt de utsätts för vädrets makter. Material spelar också en stor roll. Träfönster av kärnvirke kan hålla i hundra år så länga man förnyar ytskiktet. Fönsters som sattes in i början av 80-talet var däremot ofta av så dålig kvalitet att de bör bytas redan nu.

Byta eller renovera fönster?

Att byta ut alla fönster på huset är i de flesta fall en väldigt stor investering och man vill behöva göra det mer än gång i livet, förutsatt att man bor i samma hus. Har man fönster av trä som inte börjat ruttna kan man renovera istället för att köpa nya. Men det är också ett ganska omfattande arbete som kan bli dyrt om man inte gör jobbet själv. Det finns idag underhållsfria aluminiumfönster som har riktigt lång livslängd.

Det kan bli dyrt att vänta för länge

Allt hänger ihop när man har ett hus. Fönster i dåligt skick kan skada bärande konstruktioner i väggarna och pratar vi om problem som är väldigt dyra att åtgärda. Nya fönster kan även innebära att du får lägre uppvärmningskostnader. Med det sagt så kan många fönster hålla i 50 år eller mer, om man bara sköter dem på ett bra sätt.